1.Tankové PiVO v Hostivici


Vážení návštěvníci a štamgasti

Obliba piva čepovaného z tanku v Čechách nezadržitelně roste a tak není divu, že se tomuto trendu přizpůsobují stále další podniky. Vaší zásluhou a naší pílí jsme dosáhli za uplynulý rok 2015/16 dobré výsledky v péči o pivo a tak máme pro Vás již teď vánoční dárek pod stromeček. V průběhu listopadu 2016, začneme i my točit pivo z tanků. Je ale pivo z tanku opravdu lepši, než pivo ze sudu? Jaké pivo je vůbec vhodné do tanku stáčet a jak se o něj starat? A co to vlastně znamená, pít pivo čepované z tanku?

Co se skrývá v tanku

Pod pojmem „tank“ je nejjednodušší představit si nerezovou cisternu o objemu pěti nebo deseti hektolitrů, ukrývající ve svých útrobách speciální jednorázový vzduchotěsný polypropylenový vak. Právě do něj je přímo z pivovarských cisteren stáčeno nepasterované pivo. To se do vaší sklenice dostane pouhým stlačením vaku, takže během své přepravy z pivovaru až na stůl nepřijde do kontaktu se vzduchem nebo jiným plynem. Díky tomu má správný říz a nemělo by být zvětralé ani přesycené. I přes to, že jsou taky umístěny v klimatizovaných místnostech o teplotě kolem 8°C, mělo by se z nich pivo vytočit nejpozději do týdne od naražení. Pivo v nenaraženém tanku pak vydrží čerstvé maximálně 3 týdny.

Výhody systému tankoven „bag-in-box“

79Pivo má správný říz, není přesycené, jako se to může někdy stát v případě nesprávného čepování ze sudů.

Tankovny se instalují u dlouhodobě ověřených partnerů, kteří se dokáží o pivo postarat na nejvyšší úrovni a za svoji péči o pivo obdrželi „Certifikát kvality“

Nezbytnou podmínkou pro instalaci tankoven je určitá minimální týdenní výtoč, což zaručuje tu nejvyšší kvalitu čepovaného piva.

Zákazníci oceňují kvalitně ošetřené pivo čepované z tanků, což se příznivě odráží na jejich přízni hospodě a množství spotřebovaného piva.

Lépe se udržuje správný tlak, což usnadňuje vlastní čepování do sklenic.

 

tank1Přímá cesta z pivovaru do tanku

Všechny nedostatky tankového „pravěku“ jsou již dnes odstraněny. V nerezových tancích se pivo nedostane do kontaktu se vzduchem ani jiným plynem vůbec. Pivo je totiž v nerezových tancích o objemu deset nebo pět hektolitrů uloženo ještě ve speciálním nepropustném polypropylenovém vaku, takzvaném „bag-in-boxu“

Cesta tankového piva až na váš štamgastský stůl ale zdaleka nekončí tím, že ho do vaší oblíbené hospody přivezou cisternou. Do půllitru ho totiž musí výčepní správně načepovat a také se musí dobře starat o pivní trubky. A pokud to neumí, může sebečerstvější mok zkazit natolik, že se do takové hospody už nikdy nevrátíte.

„Lidé se o tankové pivo musí umět starat. I u tankové hospody se pivo z tanku musí dostat k výčepu. Jsou tam pivní trubky, které mají v průměru deset milimetrů. To je kvůli tomu, abychom byli k pivu šetrní. Ve světě se používají jen sedmimilimetrové, ale to je zase z toho důvodu, že se tam pije pomaleji. Pak je tam výčepní kohout, chladič a podobně. Proto máme tým lidí, kteří provádějí sanitaci těchto zařízení. Máme více než tři sta certifikovaných sanitačních čističů. Ti jsou v hospodách každý týden,“

Čištění pivních trubek je vůbec velká věda. Ideálně probíhá jednou za týden speciálními chemikáliemi. „Další velmi důležité ošetření trubek je jejich propláchnutí vodou po skončení čepování. Pokud se to totiž neudělá, tak se v trubce začne usazovat nějaký sediment. A než se na to přijde, tak hosté pijí kalné pivo,“

Další důležitou věcí je správné sklo a jeho čistota. Řada hospodských si totiž myslí, že když si koupí automatickou myčku, mají vše vyřešeno. Chyba. Podle pana Berky totiž pěna piva z nevypláchnuté sklenice hned opadne: „Ideální je, když výčepní sklenici z myčky vezme a ještě ji houbičkou umyje pod tekoucí ledovou vodou. V dobrých pražských hospodách to dělají,“

Teprve pak přijde na řadu samotné čepování. Dobří hostinští umí pivo načepovat na několik způsobů. Hospodský by měl vědět a vysvětlit svým zákazníkům, co je čeká, když si dají hladinku, čochtana, mlíko, pěnu nebo šnýtek. „Naším cílem je, aby hospodský věděl, že když to načepuje tímto způsobem, tak má vyzdvihnuté tyto chutě, anebo jiné. Já sám preferuji hladinku, to znamená, že je pivo načepováno najednou s krásnou smetanovou hlaďounkou pěnou,“

Tak ať Vám u nás to tankové pivo chutná a obsluha je příjemná.. děkuji, tým Lokálky